Ρητό της ημέρας :  Μεγάλος γκρεμός και βάραθρο βαθύ είναι η άγνοια της Γραφής.   ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ - ΙΗΣΟΥΣ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

ΙΗΣΟΥΣ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Από μια βιβλική προοπτική, το να γνωρίζεις τον Ιησού  είναι να γνωρίζεις τον Θεό. Να δεις τον Ιησού, είναι να δεις τον Θεό. Να πιστεύεις στον Ιησού είναι να πιστεύεις στον Θεό. Να δεχτείς τον Ιησού είναι να δεχτείς τον Θεό. Να τιμάς τον Ιησού είναι να τιμάς τον Θεό. Να λατρεύεις τον Ιησού είναι να λατρεύεις τον Θεό. Μία σχέση με τον Ιησού, συνεπώς, είναι η πιο σημαντική σχέση που μπορείς να έχεις.

            Αφού μια σχέση με τον Ιησού είναι αυτή η καρδιά του Χριστιανισμού, σημαίνει ότι τα βασικά δόγματα (ή διδασκαλίες) του Χριστιανισμού –περιλαμβάνοντας τα δόγματα για τον Θεό, τον άνθρωπο, την σωτηρία, την εκκλησία, τους αγγέλους και την μεταθάνατον ζωή- είναι συνδεδεμένα με τον Χριστό. Ο Χριστός είναι το νήμα που διέρχεται δια μέσου όλων αυτών των δογμάτων. Αυτός συνδέει όλη την Αγία Γραφή μαζί. Παρακάτω θα σας δείξω τι εννοώ.

 

Ο Ιησούς είναι Θεός

Ο Ιησούς ο ίδιος είναι Θεός. Αναφέρεται στην Αγία Γραφή εξίσου «Θεός» (Εβραίους 1:8) και «Κύριος» (Ματθαίος 22:43-45). Ο Ιησούς έχει όλες τις ιδιότητες (ή χαρακτηριστικά) του Θεού. Για παράδειγμα, Αυτός είναι παντοδύναμος (Ματθ. 28:18) και παντογνώστης (Ιωάν. 1:48). Ο Ιησούς κάνει πράγματα που μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει – τέτοια, όπως να δημιουργήσει ολόκληρο το σύμπαν (Ιωάν. 1:3) και να αναστήσει ανθρώπους από τους νεκρούς (Ιωάν.11:43-44). Ακόμη περισσότερο, ο Ιησούς λατρεύονταν ως Θεός  από εκείνους που έρχονταν να Τον γνωρίσουν (Ματθ.14:33). Σαφώς, ο Ιησούς είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος του Θεού.

 

Ο Ιησούς είναι ο Δημιουργός του Σύμπαντος

Η Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζει τον Παντοδύναμο Θεό ως τον Δημιουργό του σύμπαντος (Ησαΐας 44:24). Αλλά στη Καινή Διαθήκη, καθώς σημειώσαμε πιο πάνω, ο Ιησούς περιγράφεται ως ο παράγοντας της δημιουργίας (Κολοσσαείς 1:16). Αυτό δείχνει στην πραγματικότητα, ότι ο Ιησούς ο Ίδιος είναι Θεός.   Όταν κοιτάζουμε στο σύμπαν γύρω μας, εμείς βλέπουμε το έργο των χεριών του Ιησού Χριστού. Αυτός είναι που το δημιούργησε. Εμείς συλλαμβάνουμε μια ματιά της μεγαλειότητάς Του και της δόξας Του καθώς κοιτάζουμε στον γεμάτο με αστέρια ουρανό. Ο Ιησούς, λοιπόν, είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος της δημιουργίας.

 

Ο Ιησούς Δημιούργησε την Ανθρωπότητα

Ο Ιησούς δεν δημιούργησε μόνο το σύμπαν, Αυτός επίσης δημιούργησε την ανθρωπότητα (Ιωάν. 1:3). Στη διήγηση της Γένεσης διαβάζουμε ότι όταν ο Κύριος δημιούργησε τον Αδάμ, Αυτός διακήρυξε ότι το να είναι μόνος ο Αδάμ δεν ήταν «καλό» (Γένεση 2:18). Ο Κύριος δημιούργησε τον άνθρωπο για να έχει σχέσεις. Αυτός δημιούργησε τον άνθρωπο ως ένα κοινωνικό ον. Και επειδή ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, δεν είναι καλό γι’ αυτόν να είναι μόνος.

Εσύ κι εγώ ως ανθρώπινες υπάρξεις δημιουργηθήκαμε με μια ανάγκη όχι μόνο για φιλία με άλλες ανθρώπινες υπάρξεις (καθώς ο Αδάμ είχε ανάγκη για την Εύα), αλλά επίσης με μια ανάγκη για φιλία με τον Θεό. Και εμείς είμαστε ανήσυχοι και ανασφαλείς μέχρις ότου μία σχέση με τον Θεό γίνει η ζωντανή μας εμπειρία. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο ως άνθρωπος για να κάνει αυτή την εμπειρία μια πραγματικότητα για όλους που πιστεύουν σ’ Αυτόν. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι καθαρό ότι ο Ιησούς είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος του ανθρώπου.

 

Ο Ιησούς είναι η Τελευταία Αποκάλυψη του Θεού

Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι με τους οποίους ο Θεός έχει φέρει αποκάλυψη στην ανθρωπότητα. Για παράδειγμα, ο Θεός αποκαλύπτει την μεγαλειότητά Του και την δόξα Του στο σύμπαν γύρω από μας (Ψαλμ.19). Και επειδή ο Χριστός ο Ίδιος δημιούργησε το σύμπαν (Κολοσσαείς 1:16), η αποκάλυψη στο σύμπαν είναι δικό Του έργο.

  Ο Θεός επίσης αποκάλυψε τον Εαυτό Του διαμέσου του στόματος των προφητών. Αλλά το Α’ Πέτρου 1:11 μας λέει ότι ήταν τον Πνεύμα του Χριστού που μίλησε διαμέσου όλων των προφητών στους βιβλικούς καιρούς. Έτσι, η αποκάλυψη που ήρθε διαμέσου αυτών, είναι έργο του Χριστού.

 Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει ότι η τελευταία αποκάλυψη του Θεού ήταν ο Ίδιος ο Ιησούς. Ο Ιησούς –ως αιώνιος Θεός- πήρε την ανθρώπινη σάρκα έτσι ώστε Αυτός να μπορούσε να είναι η πιο πλήρης αποκάλυψη του Θεού στην ανθρωπότητα (Εβραίους 1:2-3). Ο Ιησούς ήταν μια αποκάλυψη του Θεού όχι μόνο στο πρόσωπό Του (ως Θεός), αλλά επίσης στην ζωή Του και την διδασκαλία Του. Παρατηρώντας τα πράγματα που ο Ιησούς έκανε και είπε, μαθαίνουμε πάρα πολλά για τον Θεό.

  Όλο αυτό υπηρετεί ως την αιτία του γιατί ο Ιησούς είπε σε μια ομάδα Φαρισαίων, «Αυτός που πιστεύει σ’ εμένα, δεν πιστεύει μόνο σ’ εμένα, αλλά και σ’ εκείνον που μ’ έστειλε. Κι αυτός που βλέπει εμένα, βλέπει κι εκείνον που μ’ έστειλε» (Ιωάν. 12:44-45). Ο Ιησούς, λοιπόν, είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος της αποκάλυψης.

 

Η Αγία Γραφή είναι ένα Βιβλίο του Ιησού

Από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη Γένεση μέχρι την Αποκάλυψη, η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο του Ιησού. Ο Ιησούς μια φορά είπε σε κάποιους Ιουδαίους, «Εσείς μελετάτε με ζήλο τις Γραφές, με την πεποίθηση πως σ’αυτές βρίσκει κανείς την αιώνια ζωή˙ ακριβώς όμως αυτές είναι που δίνουν μαρτυρία για μένα. Κι όμως δεν είστε πρόθυμοι να έρθετε κοντά μου, για να βρείτε την αληθινή ζωή» (Ιωάν. 5:39-40). Οι Ιουδαίοι στους οποίους μίλησε ο Ιησούς, γνώριζαν το εξωτερικό κέλυφος της Βίβλου αλλά παρέβλεπαν την ουσία και το βάθος μέσα σ’ αυτή. Δεν είναι το Βιβλίο που σώζει, αλλά ο Σωτήρας για τον οποίο μιλά το Βιβλίο. Ο Ιησούς επιβεβαίωσε ότι οι Γραφές ήταν «για τον εαυτό του» (Λουκ.24:27), ήταν «γραμμένα για μένα» (Λουκ. 24:44), ήταν «γραμμένο για μένα» (Εβρ.10:7), και «δίνουν μαρτυρία για μένα» (Ιωάν. 5:39). Ο Ιησούς, τότε, είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος της Αγίας Γραφής.

 

Ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας

Η αμαρτία του ανθρώπου εναντίον του Θεού δημιούργησε ένα πρόβλημα για τον Θεό. Πώς θα μπορούσε ο Θεός να παραμείνει άγιος και δίκαιος και την ίδια στιγμή να συγχωρεί τον αμαρτωλό και να τον δέχεται μέσα στην παρουσία Του;   Η απερίγραπτη καθαρότητα του Θεού δεν μπορεί να ανεχθεί την αμαρτία. Αυτός έχει τόσο καθαρά μάτια ώστε δεν θέλει να βλέπει το κακό. Πώς, τότε, μπορεί ο δίκαιος Θεός να πραγματευτεί με έναν δίκαιο τρόπο με τον αμαρτωλό και ταυτόχρονα να ικανοποιεί την συμπάθεία Του και την αγάπη Του στο να τον σώσει από την καταστροφή;

   Η απάντηση βρίσκεται στον Ιησού. Ο Ιησούς ήρθε ως ο αγαπητός μας Σωτήρας και πέθανε στο σταυρό εκ μέρους μας (Ματθ.20:28). Ο Ιησούς ο Σωτήρας μας «πρόσφερε τη ζωή του ως λύτρο για χάρη όλων» (Α’ Τιμ. 2:6). Εκείνοι που πιστεύουν σ’ Αυτόν , συγχωρούνται από τις αμαρτίες τους και η σχέση τους με τον Θεό άμεσα αποκαθίσταται (Πράξεις 16:31). Ο Ιησούς, συνεπώς, είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος της σωτηρίας.

 

Το Άγιο Πνεύμα Δοξάζει τον Ιησού

Λίγο πριν την σταύρωσή Του, ο Ιησούς συνάντησε τους μαθητές Του στο Ανώγειο και τους έδωσε μερικά τελευταία λόγια ενθάρρυνσης. Ένα από τα πράγματα που Αυτός τους είπε ήταν σχετικά με τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος.

  Μια πρωταρχική διακονία του Αγίου Πνεύματος είναι να δοξάζει τον Χριστό και να κάνει γνωστά τα λόγια του Χριστού (Ιωάν. 14:26). Βεβαίως, το Πνεύμα μαρτυρεί για τον Χριστό (Ιωάν. 15:26). Το Πνεύμα δεν ζητάει να κάνει τον Εαυτό Του εξέχων, αλλά μάλλον ζητάει να εξυψώσει τον Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς, λοιπόν, είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος του Αγίου Πνεύματος.

 

Ο Ιησούς είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας

Η εκκλησία είναι μια συντροφιά ανθρώπων που έχουν έναν Κύριο και που μοιράζονται μαζί το δώρο της σωτηρίας που δίνει ο Κύριος Ιησούς Χριστός (Τίτος 1:4).

  Στο Ματθαίο 16:18 ο Ιησούς επιβεβαίωσε στον Πέτρο, «Θα οικοδομήσω την εκκλησία μου». Η εκκλησία δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου ποιμένα ή ιερέα ή σώματος πρεσβυτέρων. Δεν είναι ιδιοκτησία κάποιας ομολογίας ή εκκλησιαστικής ομάδας. Είναι ο ίδιος ο Χριστός που οικοδομεί την εκκλησία. Η εκκλησία είναι δική Του και δική Του μόνον.

   Ο Χριστός όχι μόνο είναι ιδιοκτήτης της εκκλησίας, Αυτός είναι η κεφαλή της. Το Εφεσίους 5:23 μας λέει ότι ο Χριστός είναι η κεφαλή της εκκλησίας, του σώματός Του, καθώς ο σύζυγος είναι η κεφαλή της γυναίκας. Ακόμη περισσότερο, η Γραφή λέει ότι ο Χριστός «αγόρασε» την εκκλησία με το δικό Του αίμα επάνω στο σταυρό (Πράξεις 20:28). Ο Ιησούς, συνεπώς, είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος της εκκλησίας.

 

Οι Άγγελοι Λατρεύουν και Υπηρετούν τον Ιησού

Ο Ιησούς δημιούργησε τους αγγέλους (Κολοσσαείς 1:16). Αγγέλους βλέπουμε να λατρεύουν τον Ιησού στους καιρούς της Παλαιάς Διαθήκης (Ησαΐας 6:1-5, σύγκρ. Ιωάν. 12:41). Άγγελοι υπηρέτησαν τον Ιησού όταν ήταν νήπιο (Ματθ.2:13-18), κατά την τρίχρονη διακονία Του (Ματθ.4:1-11), και λίγο πριν την σταύρωση (Λουκ.22:43). Μετά την ανάσταση, ένας άγγελος κύλησε τον βράχο από την είσοδο του τάφου (Ματθ.28:1-6).

  Άγγελοι εμφανίστηκαν όταν ο Ιησούς αναλήφθηκε πίσω στον ουρανό (Πράξ.1:9-11). Όταν ο Ιησούς έρθει ξανά, Αυτός θα συνοδεύεται από αγγέλους (Ματθ.16:27). Οι άγγελοι θα λατρεύουν και θα εξυμνούν τον Ιησού για όλη την αιωνιότητα (Αποκ. 5:11-14). Πολύ καθαρά, ο Ιησούς είναι στην ίδια την καρδιά του δόγματος των αγγέλων.

 

Η Καρδιά του Ζητήματος

Τώρα βλέπεις τι εννοώ όταν λέω ότι ο Ιησούς είναι ένα νήμα που διατρέχει διαμέσου ολόκληρης της Αγίας Γραφής; Βλέπεις τώρα τι εννοώ όταν λέω ότι μια σχέση με τον Ιησού είναι η καρδιά του Χριστιανισμού; Αλήθεια, ο Χριστιανισμός χωρίς τον Χριστό είναι σαν ένα θησαυροφυλάκιο χωρίς θησαυρό.

 

RON RHODES

Μετάφραση κατόπιν αδείας του άρθρου JESUS: THE HEART OF CHRISTIANITY από το “Reasoning From The Scriptures Newsletter” που στέλνεται μέσω internet με email. Website: www.ronrhodes.org

Ημερομηνία καταχώρησης : 03/02/2009 @ 08:12
Τελευταία ενημέρωση : 03/02/2009 @ 08:12
Κατηγορία : ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ
Η σελίδα διαβάστηκε 2453 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^