Ρητό της ημέρας :  Η ευσέβεια είναι διαφορετική από την δεισιδαιμονία.   BLAISE PASCAL
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ - Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

-Του Καρόλου Σπέρτζον-

Για να μπορείς να εξηγείς τις Γραφές, και για να έχεις ένα βοήθημα στις μελέτες σου για τον άμβωνα, θα πρέπει να εξοικειωθείς με τους σχολιαστές: ένας ένδοξος στρατός, πίστεψέ μου, που η γνωριμία σου μαζί τους, θα αποβεί προς όφελος και ευχαρίστησή σου. Ασφαλώς δεν είσαι τόσο παντογνώστης ώστε να νομίζεις ότι μπορείς να εξηγείς τις Γραφές χωρίς τη βοήθεια των αγίων και λόγιων ανδρών που έχουν ιδρώσει πριν από σένα στον τομέα της εξήγησης. Εάν είσαι αυτής της άποψης, σε παρακαλώ να μείνεις τέτοιος. Δεν αξίζει τον κόπο να επιχειρήσουμε την μεταστροφή σου, γιατί εσύ και η μικρή ομάδα που σκέφτεται σαν κι εσένα, θα θιγόταν από την προσπάθειά μας, θεωρώντας την προσβολή για το αλάθητό της. Ίσως φαίνεται παράξενο, αλλά ορισμένοι άνθρωποι που μιλάνε τόσο πολύ για το τι το ¶γιο Πνεύμα αποκαλύπτει στους ίδιους, έχουν τόσο χαμηλή εκτίμηση για το τι έχει αποκαλύψει σε άλλους. Τα λόγια μου σήμερα, συνεπώς, δεν απευθύνονται σ' αυτούς τους μεγάλους που θέλουν να είναι πρωτότυποι, αλλά σε σένα που σου αρκεί να μαθαίνεις από άγιους ανθρώπους, διδαγμένους από τον Θεό, δυνατούς στις Γραφές. Είναι η μόδα μερικών τα τελευταία χρόνια να μιλάνε ενάντια στα ερμηνευτικά υπομνήματα. Εάν υπήρχε κάποιος φόβος να θεωρηθούν θεόπνευστα τα σχόλια των Matthew Henry, Gill, Scott και άλλων1, θα συμμετείχα κι εγώ στη χορωδία των αντιφρονούντων, αλλά η ύπαρξη ή η πιθανότητα ενός τέτοιου κινδύνου είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Ο πειρασμός του καιρού μας βρίσκεται στις κενές αξιώσεις πρωτοτυπίας στην αντίληψη, κι όχι στη δουλική αποδοχή παλαιών οδηγών. Μια γνωριμία με τους σεβαστούς γίγαντες του παρελθόντος θα μπορούσε να είχε σώσει πολλούς εκκεντρικούς διαλογιζόμενους, από τρελές ερμηνείες και εξωφρενικά συμπεράσματα. Στην δική τους περίπτωση ήταν το αντίθετο της εξοικείωσης που γέννησε την απέχθεια.

Μετάφραση: Τζεφ Μπάλντουιν

(Αναδημοσίευση από τον ΑΣΤΗΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Ιανουάριος 2003, σελ.21)

Σημ.Ερευνητή: Τα αντίστοιχα ελληνικά ερμηνευτικά έργα από την ορθόδοξη πλευρά είναι Ιερ.Φούντα, Δανιήλ Αεράκη, Ιωήλ Γιαννακόπουλου, Ιουστίνου Πόποβιτς, Ν.Σωτηρόπουλου, Παναγιώτη Τρεμπέλα, των Πατέρων της Εκκλησίας κ.ά. Δείτε το www.christianbook.gr.


Ημερομηνία καταχώρησης : 04/02/2009 @ 06:28
Τελευταία ενημέρωση : 04/02/2009 @ 06:28
Κατηγορία : ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ
Η σελίδα διαβάστηκε 2316 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^