Ρητό της ημέρας :  Η ανάσταση του Χριστού είναι το πιο έγκυρο και μαρτυρημένο γεγονός της αρχαίας ιστορίας.   ΓΡΕΡΕΡ, Ιστορικός
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

-Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιεροθέου-

Η Παλαιά Διαθήκη, που αποτελείται από 49 βιβλία, μαζί με την Καινή Διαθήκη, που αποτελείται από 27 βιβλία, συγκροτούν την Αγία Γραφή. Στην λατρεία της Εκκλησίας από την αρχή μέχρι σήμερα γίνεται συνεχής χρήση της Παλαιάς Διαθήκης, κυρίως των Ψαλμών, αλλά και άλλων βιβλίων με τα αναγνώσματα που παρεμβάλλονται στις διάφορες ακολουθίες. Πέρα από την παρέμβαση χωρίων στις ευχές της θείας λειτουργίας όσο και της λατρείας γενικότερα, υπάρχουν κατάσπαρτα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης μέσα στην λατρευτική γλώσσα. Παρά την δαψιλή χρήση των Παλαιοδιαθηκικών χωρίων στην λατρεία της Εκκλησίας, πολλοί Χριστιανοί δεν μελετούν την Παλαιά Διαθήκη. Και είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ οι περισσότεροι από μας έχουμε μελετήσει όλη την Καινή Διαθήκη, όμως δεν μελετούμε ταυτόχρονα και την Παλαιά Διαθήκη, και θα μπορούσα να προσθέσω ότι έχουμε πλήρη άγνοια αυτής. Οι Πατέρες της Εκκλησίας κάνουν πολλές αναλύσεις των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης, όπως φαίνεται στον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος σε πολλές ερμηνείες παρουσιάζει τους θησαυρούς της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί υπάρχει μεγάλη συγγένεια μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Θα ήθελα να υπογραμμίσω μερικά σημεία που φανερώνουν αυτήν την πνευματική συγγένεια. Πρώτον, το ίδιο το ¶γιο Πνεύμα ενέπνευσε την συγγραφή όλων των βιβλίων της Αγίας Γραφής. Δεύτερον, η θεοπνευστία των αγίων Προφητών, Αποστόλων δεν είναι στιγμιαία έλλαμψη, αλλά έμπνευσή τους δια του φωτισμού και της θεώσεως. Αυτό σημαίνει ότι και στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται λόγος, αλλά και υπάρχει φωτισμός και θέωση. Στην ανάλυση του Προφήτου Σαμουήλ, που θα δούμε στη σειρά αυτών των ομιλιών, θα διαπιστώσουμε ότι η μητέρα του Σαμουήλ ¶ννα είχε φθάσει στον φωτισμό, αφού είχε νοερά προσευχή, αλλά και ο Σαμουήλ έφθασε στην θέωση. Επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, όταν ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης θέλησε να παρουσιάση την οδό που πρέπει να ακολουθήση ο Χριστιανός για να σωθή, ανέλυσε την μορφή του Μωϋσέως, στο γνωστό του έργο "εις βίον του Μωϋσέως". Αυτά δείχνουν ότι και στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει φωτισμός και θέωση, μόνον που αυτή η θέωση είναι προσωρινή, δεν καταργείται οντολογικά ο θάνατος και η Εκκλησία δεν είναι ακόμη Σώμα Χριστού. Έτσι υπάρχει ταυτότητα εμπειριών τόσο στην Παλαιά, όσο και στην Καινή Διαθήκη. Τρίτον, στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται διαρκώς λόγος για την έλευση του Μεσσίου, ενώ στην Καινή Διαθήκη για το ότι ο Μεσσίας ήλθε. Γενικά, η Παλαιά Διαθήκη είναι Χριστοκεντρική, αφού σ' αυτήν έχουμε εμφανίσεις του άσαρκου Λόγου. Πέρα απ' αυτό, στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τον Τριαδικό Θεό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άγιοι Πατέρες, όταν θέλουν να μιλήσουν για τον Τριαδικό Θεό, χρησιμοποιούν πολλά επιχειρήματα από την Παλαιά Διαθήκη.


1 Απόσπασμα από το βιβλίο του κ.Ιεροθέου Ο ΒΛΕΠΩΝ (Βίος και Πολιτεία του προφήτου Σαμουήλ του Βλέποντος σε σύγχρονη αναφορά), σελ. 19-20.


Ημερομηνία καταχώρησης : 13/02/2009 @ 05:35
Τελευταία ενημέρωση : 13/02/2009 @ 05:35
Κατηγορία : ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ
Η σελίδα διαβάστηκε 2389 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^