Ρητό της ημέρας :  Η ευσέβεια είναι διαφορετική από την δεισιδαιμονία.   BLAISE PASCAL
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟ ΑΤΑΛΛΑ ΑΝΝΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ
π. ΘΕΟΔΟΣΙΟ ΑΤΑΛΛΑ ΑΝΝΑ

Ο π. Θεοδόσιος είναι Παλαιστίνιος κληρικός του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος είναι σε κατ' οίκον περιορισμό από τις Ισραηλινές αρχές. Επικοινωνήσαμε μαζί του με email.


Για ποιους λόγους το Ισραηλινό Κράτος στράφηκε εναντίον σας και σας έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό;

Από το 1948 που ιδρύθηκε το Ισραηλινό κράτος μέχρι τώρα διώκουν και μετατοπίζουν όλο τον Παλαιστινιακό λαό ακόμη και αυτούς που είναι Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι. Το κατεστημένο εκείνης της χώρας κάνει πολλούς να υποφέρουν στον Παλαιστινιακό λαό καθώς κατέστρεψαν τα χωριά τους και τα σπίτια τους, τους βάζουν στη φυλακή, τους μετατοπίζουν σε άλλες χώρες. Ό,τι αντιμετωπίζω και υφίσταμαι τώρα, όλος ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης. Ο πραγματικός λόγος που με κατηγόρησαν είναι ότι υπερασπίζω και στέκομαι πίσω από τον θλιμμένο, αυτόν που υποφέρει και μιλώ για την υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού και για ό,τι αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλει κανέναν από τους Χριστιανούς ηγέτες να μιλήσει για την Παλαιστινιακή υπόθεση, και δεν θέλει να προκύψει οι Χριστιανοί να συμπαθούν τούς Παλαιστίνιους, έτσι ώστε, θέλει όλους τους ηγέτες των Χριστιανικών εκκλησιών να είναι σιωπηλοί και να μην ενδιαφέρονται για αυτά που η κατοχική κυβέρνηση κάνει ενάντια στα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Η ισραηλινή κυβέρνηση με τιμωρεί για τις θέσεις μου και την υποστήριξή μου στον Παλαιστινιακό λαό, πήραν τα διαβατήριά μου και είμαι τώρα σε κατ' οίκον περιορισμό, δεν μπορώ να ταξιδέψω έξω από τη χώρα, και επίσης δεν μου επιτρέπουν να εισέλθω στις Παλαιστινιακές περιοχές, αυτό είναι ένας τρόπος περιορισμού της ελευθερίας ενός κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ποια είναι η κατάσταση της χριστιανικής κοινότητας στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα; Πώς αντιμετωπίζεται από το Κράτος του Ισραήλ και πόση θρησκευτική ελευθερία υπάρχει;

Δεν υπάρχουν Χριστιανοί στο Ισραήλ περισσότερο από το 1,5% του πληθυσμού, ο λόγος είναι, αυτά που η Ισραηλινή κατοχή κάνει στους Παλαιστίνιους. Αυτοί καταστρέφουν τη ζωή τους, γι' αυτό οι Χριστιανοί άρχισαν να μεταναστεύουν εξαιτίας της κακής κατάστασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Εκεί υπάρχει αβεβαιότητα της πολιτικής και της οικονομικής κατάστασης, αλλά η μεγάλη αποδημία άρχισε το 1948, όταν χιλιάδες άνθρωποι άφησαν τους Αγίους Τόπους λόγω της κατοχής. Πάντα οι Εβραίοι περιγράφουν το Ισραήλ σαν μια δημοκρατική χώρα. Αλλά μήπως η δημοκρατία σημαίνει να απαγορεύεις σε έναν κληρικό να κινηθεί από το ένα μέρος στο άλλο; Μήπως η δημοκρατία απαγορεύει στους πιστούς να πλησιάσουν τις εκκλησίες τους; Σκέφτομαι ότι το Ισραήλ δεν δίνει την πλήρη ελευθερία στους Χριστιανούς ή σε άλλους. Η Ισραηλινή κατοχή έχει διακρίσεις μεταξύ των Εβραίων και των Αράβων, κι όχι δημοκρατία.

Πώς είναι οι σχέσεις των Παλαιστίνιων Χριστιανών με τους Εβραίους και τους Εβραίους Χριστιανούς;

Οι Χριστιανοί πιστεύουν στη συνομιλία μεταξύ των ανθρώπων και συγχωρούν καθέναν που τους βλάπτει, έτσι ώστε μοιάζουν με μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που μαλώνουν και αυτοί προσπαθούν να τους βοηθήσουν να ζήσουν μαζί με αγάπη. Το μήνυμα του Χριστιανού Παλαιστίνιου είναι ένα μήνυμα αγάπης, υπηρεσίας, δωρεάς, συγχώρεσης, και εργάζεται για να φέρει ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Σκέφτομαι ότι οι ομάδες που αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί Εβραίοι1, δεν είναι Χριστιανοί καθόλου. Είναι Σιωνιστές, όχι Χριστιανοί , επειδή είναι αδύνατο για τους Χριστιανούς να είναι ένα με τον Σιωνισμό, διότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση μεταξύ του Χριστιανισμού που καλεί για αγάπη, ελευθερία, συγχώρεση, ειρήνη, και του Σιωνισμού που είναι μια εθνική οργάνωση που εργάζεται ενάντια στο χριστιανισμό και την ανθρωπότητα. Ρωτάω είναι δυνατόν να είναι κανείς Χριστιανός και Σιωνιστής ταυτόχρονα; Η απάντηση είναι Όχι. Στο όραμά μας τίποτε δεν ενώνει τον Χριστιανισμό με τον Σιωνισμό. Αρνούμαστε να αποκαλέσουμε αυτές τις ομάδες Χριστιανικό Σιωνισμό, διότι είναι παράξενες ομάδες, και πήραν μόνο το όνομα από το Χριστιανισμό για να βοηθήσουν τους πολιτικούς στόχους τους. Ζητάω όλος ο Τύπος όταν θέλει να μιλήσει για αυτές τις ομάδες να τις καλεί Σιωνιστικές ομάδες, κι όχι Χριστιανούς Σιωνιστές.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που πιστεύει στον Χριστιανικό Σιωνισμό και που είναι άκριτος υποστηρικτής του Ισραήλ;

Του λέω ότι δεν είσαι Χριστιανός, είναι αδύνατο για σένα να είσαι χριστιανός και την ίδια χρονική στιγμή να υποστηρίζεις το Ισραήλ. Ο πραγματικός χριστιανός δεν μπορεί να υπερασπίζει την κατοχή και την αδικία, ο πραγματικός χριστιανός πρέπει να υπερασπίσει και να σταθεί πίσω από τους θλιμμένους και όσους υποφέρουν. Κάθε χριστιανός πρέπει να υποστηρίξει τον Παλαιστινιακό λαό επειδή βλάπτεται και υποφέρει. Βλάπτονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και εξετάζουμε αυτήν την περίπτωση ως ανθρωπιστική υπόθεση, κι όχι ως πολιτική. Κάθε χριστιανός πρέπει να υπερασπίσει και να σταθεί με όλους τους ανθρώπους που είναι κάτω από αδικία και κατοχή, ακόμη και αυτοί που δεν είναι Χριστιανοί.

(Email of father Theodosios Atallah Hanna: fr_atallahhanna@hotmail.com)

Συνεντεύξεις-Μετάφραση: Μανώλης Καλομοίρης


Ημερομηνία καταχώρησης : 13/02/2009 @ 08:12
Τελευταία ενημέρωση : 13/02/2009 @ 08:12
Κατηγορία : ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ
Η σελίδα διαβάστηκε 2378 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^