Ρητό της ημέρας :  Η ανάσταση του Χριστού είναι το πιο έγκυρο και μαρτυρημένο γεγονός της αρχαίας ιστορίας.   ΓΡΕΡΕΡ, Ιστορικός
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ - Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ: Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (Β)

 

Η Αρχαιολογία και το Βιβλίο της Εξόδου:

 

η Έξοδος από την Αίγυπτο (Β΄)

 

-του Mario Seiglie-

     Σε προηγούμενα τεύχη, το περιοδικό «Ερευνητής της Αλήθειας» εξέτασε αρχαιολογικά ευρήματα που διαφωτίζουν κάποια μέρη του βιβλίου της Γένεσης και της Εξόδου. Σε αυτό το τεύχος συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας για ανακαλύψεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν άλλες απόψεις της περιγραφής της Εξόδου, ξεκινώντας από το περιστατικό της λατρείας του χρυσού μόσχου από τους Ισραηλίτες.

 
Ο χρυσός μόσχος

   Μετά που διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα [Βλ. σχετικά σχόλια του συγγραφέα στο τέλος του άρθρου, σελ. 14-16 – Η Ερυθρά Θάλασσα (The Red Sea) ή η Θάλασσα με τα Καλάμια (The Reed Sea);], οι Ισραηλίτες πήγαν στο όρος Σινά. Η περιγραφή τού ότι ο λαός Ισραήλ είχε οικειοποιηθεί τη λατρεία ενός χρυσού μόσχου, αμφισβητούνταν για πολύ καιρό από κοσμικούς μελετητές. Παρατηρούσαν ότι η λατρεία του ταύρου ήταν κοινή και στην Αίγυπτο και στη Χαναάν, αλλά όχι η λατρεία του μόσχου. Όμως, το 1991 βρέθηκε ένα άγαλμα ενός ασημένιου μόσχου σε μια ανασκαφή της αρχαίας Ασκαλών, στα παράλια του Ισραήλ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες χρονολόγησαν αυτόν τον μόσχο περισσότερο από 100 χρόνια πριν από την Έξοδο.

   Όταν ο λαός φώναξε: «Ούτοι είναι οι θεοί σου, Ισραήλ, οίτινες σε ανεβίβασαν εκ γης Αιγύπτου.» (Έξοδος λβ:4), ήξερε καλά πόσο δημοφιλής ήταν η λατρεία του μόσχου. Τέσσερις αιώνες αργότερα, σχεδόν τα ίδια λόγια ειπώθηκαν από τον βασιλιά Ιεροβοάμ, όταν έφτιαξε δύο χρυσούς μόσχους και είπε στον λαό: «Ιδού οι θεοί σου, Ισραήλ, οίτινες σε ανήγαγον εκ γης Αιγύπτου.» (Α’ Βασιλέων ιβ:28). Στο περιοδικό Επιθεώρηση της Βιβλικής Αρχαιολογίας – BiblicalArchaeologyReview, ένα εκτενές άρθρο πάνω στην ανακάλυψη του ασημένιου μόσχου, σημειώνει τα εξής: «Ο Χρυσός Μόσχος που λάτρευσαν στους πρόποδες του όρους Σινά οι ανυπόμονοι Ισραηλίτες (Έξοδος λβ’), μπορεί να ήταν όμοιος με αυτό το αγαλματίδιο.» (Μάρτιος-Απρίλιος 1991, σελ. 1).

 
 
Τρώγοντας τα ορτύκια

   Κατά τη διάρκεια των χρόνων που βρισκόντουσαν στην έρημο, οι Ισραηλίτες παραπονέθηκαν στον Θεό ότι είχαν μόνο μάννα να φάνε: «Και το σύμμικτον πλήθος, το μεταξύ αυτών, επεθύμησαν επιθυμίαν· και έκλαιαν πάλιν και οι υιοί Ισραήλ και είπαν, Τις θέλει δώσει εις ημάς κρέας να φάγωμεν; Ενθυμούμεθα τα οψάρια, τα οποία ετρώγομεν εν Αιγύπτω δωρεάν, τα αγγούρια και τα πεπόνια και τα πράσα και τα κρόμμυα και τα σκόρδα· τώρα δε η ψυχή ημών είναι κατάξηρος· δεν είναι εις τους οφθαλμούς ημών ουδέν άλλο παρά τούτο το μάννα.» (Αριθμοί ια:4-6).  

   Αυτός ο κατάλογος παρουσιάζει έναν από τους επανειλημμένους γογγυσμούς των Ισραηλιτών ενάντια στον Θεό και στον Μωυσή (Αριθμοί ιδ:22). Ο Θεός αποφάσισε να δώσει στον λαό αυτό που ζήτησε: «Διά τούτο θέλει σας δώσει κρέας ο Κύριος και θέλετε φάγει· δεν θέλετε φάγει μίαν ημέραν, ούτε δύο ημέρας, ούτε πέντε ημέρας, ούτε δέκα ημέρας, ούτε είκοσι ημέρας· ολόκληρον μήνα θέλετε φάγει, εωσού εξέλθη εκ των μυκτήρων σας και γείνη εις εσάς αηδία· διότι ηπειθήσατε εις τον Κύριον, όστις είναι μεταξύ σας και εκλαύσατε ενώπιον αυτού, λέγοντες, Διά τι να αναχωρήσωμεν από της Αιγύπτου;» (Αριθμοί ια:18-20).

   Την επόμενη μέρα κατήλθαν ορτύκια στο στρατόπεδο των Ισραηλιτών, σε βάθος 30,48 εκατοστών (12 ιντσών). Αυτά τα πτηνά ήταν συνηθισμένα τα χρόνια της Βίβλου κι εξακολουθούν να είναι στη Μέση Ανατολή. Είναι αποδημητικά πουλιά, που στο τέλος του καλοκαιριού στην Ευρώπη, πετούν προς τη χερσόνησο του Σινά, όπου και παραμένουν για έξι μήνες.

«Το ορτύκι του παλιού κόσμου ... ένα μικρόσωμο καφέ διάστικτο πτηνό κατάλληλο για κυνήγι, γύρω στα 18 εκατοστά (7 ίντσες) μακρύ, είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας [του φασιανού]... που είναι αποδημητικό. Οι διαδρομές της αποδημίας εκτείνονται από τη νότια Ευρώπη και συνεχίζουν προς τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, διαμέσου της χερσονήσου του Σινά, προς την Αραβία ή τη Δυτική Αφρική. Τα ορτύκια ταξιδεύουν προς τα νότια στο τέλος του καλοκαιριού και προς τα βόρεια στις αρχές της άνοιξης (κατά την περίοδο της εξόδου των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο)... Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι Αιγύπτιοι σκότωναν τα ορτύκια που αποδημούσαν, σε μια αναλογία των δύο εκατομμυρίων κατ’ έτος· το 1920 καταγράφηκαν τρία εκατομμύρια σκοτωμένα πουλιά.» (Διεθνής Εγκυκλοπαίδεια της Επίσημης Βίβλου – TheInternationalStandardBibleEncyclopedia, Eerdmans, GrandRapids, 1988, 4ος τόμος, σελ.4-5) 

   Το θαύμα του Θεού ήταν να φέρει αυτά τα ορτύκια στο στρατόπεδο των Ισραηλιτών και να τα εναποθέσει σε τεράστιες ποσότητες σ’εκείνη ακριβώς την τοποθεσία.

 
 
Ψευδοπροφήτης

   Όταν οι Ισραηλίτες ξεκίνησαν το τελικό τους ταξίδι προς τη Γη της Επαγγελίας, πέρασαν μέσα από τη γη των Αμμωνιτών, κοντά στην περιοχή του Μωάβ. Χρειαζόντουσαν πέρασμα μέσα από αυτήν την περιοχή, για να μπουν στη Χαναάν διαμέσου της Ιεριχώ. Αλλά ο βασιλιάς Βαλάκ των Μωαβιτών αρνήθηκε να αφήσει τους Ισραηλίτες να μπουν ειρηνικά. Κατέφυγε, λοιπόν, στον προφήτη Βαλαάμ, για να τους εμποδίσει να μπουν στη γη του.

   «Και απέστειλε πρέσβεις προς τον Βαλαάμ, υιόν του Βεώρ, εις Φεθορά, κειμένην πλησίον του ποταμού [Ευφράτη] της γης των υιών του λαού αυτού, διά να προσκαλέση αυτόν, λέγων, Ιδού, λαός εξήλθεν εξ Αιγύπτου· ιδού, περικαλύπτει το πρόσωπον της γης και κάθηται εναντίον μου· τώρα λοιπόν, ελθέ, σε παρακαλώ, καταράσθητί μοι τον λαόν τούτον, διότι είναι δυνατώτερός μου·…» (Αριθμοί κβ:5-6)

   Ο βασιλιάς των Μωαβιτών ήταν πρόθυμος να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό για τις υπηρεσίες του Βαλαάμ. Το 1967 αρχαιολόγοι που έφεραν στην επιφάνεια τα υπολείμματα από την DeirAlla, μια αρχαία πόλη των Αμμωνιτών στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη, βρήκαν μια επιγραφή που ανέφερε τον Βαλαάμ, τον υιό του Βεώρ. Οι 16 γραμμές μιας ημιτελούς επιγραφής πάνω σε έναν τοίχο,αποδείχτηκανότιήτανμέρος μιας από τις προφητείες του Βαλαάμ, σε γλώσσα παρόμοια με αυτήν που είναι καταγεγραμμένη στους Αριθμούς.

 Η Αγία Γραφή περιγράφει την επίκριση του Θεού για τον Βαλαάμ. Μια νύχτα, ο Θεός τού απαγόρευσε να καταραστεί τους Ισραηλίτες. Απογοητευμένος, είπε στους αγγελιοφόρους των Μωαβιτών ότι δεν μπορούσε να τους βοηθήσει. «Και σηκωθείς την αυγήν ο Βαλαάμ, είπε προς τους άρχοντας του Βαλάκ, Υπάγετε εις την γην σας· διότι δεν μοι συγχωρεί ο Κύριος να έλθω μεθ’υμών.» (εδάφιο 13)

   Αργότερα, ο Θεός ανάγκασε τον Βαλαάμ να προφητεύσει για ευλογίες και νίκες τού Ισραήλ. «Και αρχίσας την παραβολήν αυτού είπε, Βαλαάμ ο υιός του Βεώρ είπε ... όστις ήκουσε τα λόγια του Θεού, όστις είδεν όρασιν του Παντοδυνάμου, πεσών εις έκστασιν, έχων όμως ανοικτούς τους οφθαλμούς αυτού· πόσον ωραίαι είναι αι κατοικίαι σου, Ιακώβ...! Ο Θεός εξήγαγεν αυτόν εξ Αιγύπτου· έχει ως δύναμιν μονοκέρωτος· θέλει καταφάγει τα έθνη τους πολεμίους αυτού και θέλει συντρίψει τα οστά αυτών και θέλει κατατοξεύσει αυτούς με τα βέλη αυτού.» (Αριθμοί κδ:3-8)

   Λίγο μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Βαλαάμ, άπληστος για χρήματα (Β’ Πέτρου β:15), βοήθησε τους Μωαβίτες να παρακινήσουν τον Ισραήλ να αμαρτήσει. Και δεν μας προξενεί κατάπληξη το ότι πέθανε μετά την ήττα των Μωαβιτών και των Μαδιανιτών (Αριθμοί λα:8).

   Το αποκατεστημένο κείμενο που ανακαλύφθηκε στην DeirAlla, λέει τα εξής: «Επιγραφή του Βαλαάμ, υιού του Βεώρ, του ανθρώπου που ήταν προφήτης των θεών. Ιδού, οι θεοί ήλθαν προς αυτόν τη νύχτα και του μίλησαν. Σύμφωνα με τα λόγια αυτά, είπαν στον Βαλαάμ, τον υιό του Βεώρ, τα ακόλουθα: ‘Εμφανίστηκε η τελευταία φλόγα, μια φωτιά τιμωρίας εμφανίστηκε!’ Και ο Βαλαάμ σηκώθηκε την επόμενη μέρα και δεν μπορούσε να φάει κι έκλαιγε έντονα. Κι ο λαός του ήλθε προς αυτόν και είπε στον Βαλαάμ, τον υιό του Βεώρ: ‘Γιατί νηστεύεις και γιατί κλαις;’ Κι αυτός τους είπε: ‘Καθίστε! Θα σας δείξω πόσο μεγάλη είναι η συμφορά! Κι ελάτε, δείτε τα έργα των θεών!...’».

   Αυτά τα λόγια είναι εντυπωσιακά όμοια σε λεπτομέρεια με την αντίστοιχη βιβλική περιγραφή. Καθώς φαίνεται, η ανάμνηση αυτού που συνέβη σ’ αυτόν τον μάντη, παράμεινε στη μνήμη των Αμμωνιτών και καταγράφηκε στη δική τους απόδοση.

   Ο αρχαιολόγος André Lemaire, ο οποίος ένωσε τα αποσπάσματα της ημιτελούς γραφής, έγραψε: «Η επιγραφή από την DeirAlla, που χρονολογείται περίπου στο μέσον του 8ου αιώνα προ Χριστού και γράφτηκε πάνω στον τοίχο αυτού που πιθανόν ήταν κάποιο είδος κέντρου θρησκευτικής διδασκαλίας, είναι κατά πάσα πιθανότητα το παλαιότερο σωζόμενο παράδειγμα προφητικού κειμένου. Η κύρια προσωπικότηταστοκείμενοτης DeirAlla είναι ο μάντης Βαλαάμ, ο υιός του Βεώρ, καλά γνωστός σε μας από τις ιστορίες στους Αριθμούς.» (Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας – BiblicalArchaeologyReview, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1985, σελ.39). Εδώ έχουμε άλλη μια βιβλική μορφή, η οποία δεν μπορεί να απορριφθεί ως μύθος.

 
 
Η πορεία από την Αίγυπτο

   Άλλη μια πηγή διαμάχης ανάμεσα στους λόγιους, αφορά την πορεία που ακολούθησαν οι Ισραηλίτες, για να μπουν στη Γη της Επαγγελίας. «Η Αγία Γραφή είναι πολύ συγκεκριμένη στον κατάλογο που δίνει για τα μέρη που πέρασαν, για να προχωρήσουν στην τελική φάση της διαδρομής τής Εξόδου, την οποία ακολούθησαν οι Ισραηλίτες στον δρόμο τους για τη Γη της Επαγγελίας. Όμως, αυτή ακριβώς η τόσο συγκεκριμένη περιγραφή είναι που την έχει κάνει ευπρόσβλητη στην κριτική κάποιων επιστημόνων. Πολλά από τα μέρη που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, λένε, δεν υπήρχαν τον καιρό που λέγεται ότι έλαβε χώρα η Έξοδος.» (Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - BiblicalArchaeologyReview, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1994, σελ.5). Κι όμως, τρεις κατάλογοι που δείχνουν την ακριβή διαδρομή που ακολούθησαν οι Ισραηλίτες, για να μπουν στη Χαναάν, έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακά μνημεία.

   Τα εδάφια 45-49 στους Αριθμούς λγ’ περιγράφουν τους Ισραηλίτες να περνούν μέσα από την Ιείμ, τη Δαιβών-γαδ, την Αλμών-διβλαθαΐμ, τη Νεβώ, Αβέλ και τελικά, τον Ιορδάνη. Η διαδρομή που ακολουθούσαν οι Αιγύπτιοι, για να εποπτεύουν αυτήν την περιοχή, την οποία κυβερνούσαν για πολλούς αιώνες, συμπεριλαμβάνει οκτώ μέρη, έξι από τα οποία εμφανίζονται με την ίδια διαδοχική σειρά που αναφέρεται πρωταρχικά στους Αριθμούς λγ’: Μελάχ, Ιείμ, Αρές/Αρεσέθ (που αναφέρεται μόνο στους Κριτές η:13), Δαιβών, Αβέλ και Ιορδάνης.

   Ο CharlesKrahmalkov, καθηγητής αρχαίων γλωσσών της Εγγύς Ανατολής, μιλά για την ακρίβεια της βιβλικής περιγραφής: «Εν συντομία, η Βιβλική ιστορία της εισβολής μέσα από τον Ιορδάνη, που έστησε το σκηνικό για την κατάκτηση όλης της Παλαιστίνης, στηρίζεται σε ένα υπόβαθρο που είναι ιστορικά ακριβές. Η διαδρομή της εισβολής των Ισραηλιτών, που περιγράφεται στους Αριθμούς λγ:45-50, ήταν στη πραγματικότητα ένας επίσημος Αιγυπτιακός δρόμος μεγάλης κυκλοφορίας...» (Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - BiblicalArchaeologyReview, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1994, σελ.58).

 
 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ   ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ   ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
 
ΒΙΒΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

(Γιαμ) χα-Μελάχ

 
Μελάχ (σημαίνει «αλάτι» ή η Νεκρά Θάλασσα)
                          Ιείν
Ιείμ
                    Αρές/Αρεσέθ
Αρές/Αρεσέθ
                     Άκραμπατ
 
Δαιβών-Καρχώ
Δαιβών
                          Ικτανού
 
                     Αβέλ
Αβέλ-σιττίμ
                   Ιορδάνης
Ιορδάνης

(Πηγή: Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας - Biblical Archaeology Review, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1994, σελ. 57-59)

 

Έτσι, η αρχαιολογία, παρά την κριτική των λόγιων, επιβεβαιώνει άλλο ένα μέρος τής Ιστορίας της Βίβλου.

 
Μετάφραση: Ε.Γ.
Μετάφραση κατόπιν αδείας από το περιοδικό THE GOOD NEWS.

Ημερομηνία καταχώρησης : 16/02/2009 @ 07:59
Τελευταία ενημέρωση : 16/02/2009 @ 07:59
Κατηγορία : ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
Η σελίδα διαβάστηκε 2745 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^