Ρητό της ημέρας :  Η ευσέβεια είναι διαφορετική από την δεισιδαιμονία.   BLAISE PASCAL
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Η υπόθεση του σκανδάλου αυτού που μπλέκει την Μονή Βατοπεδίου, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και την Δικαιοσύνη, έχει μερικές σημαντικές πτυχές που θα παρουσιάσουμε συνοπτικά. Θυμίζουμε τα εξής: Ευθύνη έχει και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση διότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όταν ρωτήθηκε σχετικά με το καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας, στις 18-2-2000 εξέδωσε την ομόφωνη Γνωμοδότηση 111 η οποία πολύ απλά ανέφερε ότι η Μονή Βατοπεδίου ποτέ δεν είχε την κυριότητα της λίμνης, αλλά της είχε παραχωρηθεί μόνο το δικαίωμα να εισπράττει ένα μέρος των εσόδων από τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς που δρούσαν εντός της λίμνης. Στην απόφαση γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στο Συμβόλαιο 2343 που είχε υπογράψει η Μονή Βατοπεδίου στις 4-5-1930 στη συμβολαιογράφο Αθηνών Δ.Ιατρίδου, στο οποίο παραδεχόταν ότι ποτέ δεν είχε την κυριότητα της λίμνης, του νησιού και των παραλίμνιων εκτάσεων και ότι αποδέχεται απλώς και μόνο να εισπράττει ένα μέρος των εσόδων ως οικονομική ενίσχυση. Για άγνωστους όμως λόγους, το τότε Υπουργείο Γεωργίας με τον κ.Δρυ αρνήθηκε να υπογράψει την συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για τις μετέπειτα εξελίξεις μέχρι σήμερα. Ενώ ενδιαφέρον είναι ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.Παντελεήμων δηλώνει ευθαρσώς: «Στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη πριν από 80 χρόνια ανήκουν οι εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 το τότε υπουργείο Γεωργίας στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής αποκατάστασης των προσφύγων που είχαν φθάσει στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, είχε παραχωρήσει αυτές τις εκτάσεις στους άκληρους ομοεθνείς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από διάφορες περιοχές της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως της Ανατολικής Θράκης.… δηλαδή οι διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου είναι ανιστόρητες. Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα στους δύο ναούς του Αγίου Νικολάου και της Παντάνασσας που υπάρχουν στα νησάκια της λίμνης, αλλά ως εκεί. Μήτε σπιθαμή γης έξω από αυτές, δεν ανήκει στη Μονή. Η γη ανήκει στον ξανθιώτικο λαό, ο οποίος την καλλιεργεί και ζει από αυτήν».

Ενώ σύμφωνα με υπόμνημα του Δημοσίου σχετικά με τις διεκδικήσεις της Μονής, η νομοθεσία δεν επιτρέπει να είναι ιδιωτικές τέτοιες εκτάσεις όπως η λίμνη, ούτε οι όχθες, η παραλία, ο αιγιαλός, οι παρόχθιες ζώνες κι οι αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης επί 90 χρόνια το Δημόσιο πραγματοποιεί εκεί διανομές γης, αναδασμούς, αναδασώσεις, επενδύσεις σε ιχθυοκαλλιέργειες, αρχαιολογικές ανασκαφές, χωρίς η Μονή να έχει θέσει ιδιοκτησιακό ζήτημα. Ενώ τα χρυσόβουλα που επικαλείται η Μονή είτε μιλάνε αόριστα για άλλες εκτάσεις ή τελείως αυθαίρετα επιχειρείται να ταυτιστούν Βυζαντινά τοπωνύμια με σημερινές εκτάσεις. Ακόμη, ο νομικός σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου κ.Γκασούκας στη κατάθεσή του ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εμπλέκει τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ.Γ.Αγγέλου, υπονοώντας ότι ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ηγούμενο Εφραίμ για την προώθηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Τέλος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος σχολιάζει: «Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε μόνον την συσσώρευση των υλικών αγαθών από τα ιδιαίτερα πρόσωπα, αλλά πρέπει να καταδικάζουμε και την συγκέντρωση των υλικών αγαθών από «Εκκλησιαστικές κοινότητες» για επίδειξη, καθώς επίσης και να στιγματίζουμε την συμμετοχή των Εκκλησιαστικών προσώπων και κοινοτήτων στα παιχνίδια τού καπιταλιστικού συστήματος και τής φιλελεύθερης ή νεοφιλελεύθερης αγοράς. Εμείς οι Χριστιανοί, ιδίως οι Κληρικοί και μοναχοί πρέπει να φανερώνουμε στην πράξη αυτά πού πιστεύουμε και κηρύττουμε, αλλιώς θα είμαστε ανειλικρινείς και υποκριτές. Πρέπει να αποδιώκουμε τον πειρασμό να διακατεχόμαστε από μια ιδιότυπη χριστιανική καπιταλιστική ιδεολογία». Μακάρι να λάμψει το φως της αλήθειας και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται! (Πηγές: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14-9-08, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12-10-08, ΠΟΝΤΙΚΙ 6-11-08, ΒΗΜΑ 19-10-8, CITY PRESS 21-11-08).


Ημερομηνία καταχώρησης : 19/02/2009 @ 08:16
Τελευταία ενημέρωση : 20/02/2009 @ 03:16
Κατηγορία : ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σελίδα διαβάστηκε 2822 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^